De kracht van ‘nee’ in Sales: Waarom ‘nee’ pas het begin is

Jill van den Bosch Sales Coach in een blauwe blouse op haar event Close The Deal over salesgesprekken

Als ervaren ondernemer en salescoach geloof ik sterk in de kracht van ‘nee’ in sales, en waarom ‘nee’ pas het begin is. In een recente podcastaflevering deelde ik mijn inzichten over waarom het pas echt begint bij een afwijzing. Mijn visie op dit onderwerp is gebouwd op mijn eigen ervaringen en observaties tijdens talloze salesgesprekken. Ik zie ‘nee’ niet als het einde van een gesprek, maar juist als het startpunt voor groei, inzicht en effectieve sales. In deze blogpost deel ik mijn visie over waarom ‘nee’ zo belangrijk is in sales en hoe dit kan leiden tot waardevolle inzichten voor jouw business.

Mensen hebben vaak moeite hebben met het uitspreken van ‘nee’. Dit kan verschillende redenen hebben, maar vaak is het uit angst om anderen te kwetsen of vanuit een verlangen om conflict te vermijden. Als ondernemers streven we er vaak naar om elke potentiële klant binnen te halen, en een afwijzing kan aanvoelen als een persoonlijke mislukking. Echter, door ‘nee’ te omarmen, kunnen we juist groeien. Een afwijzing betekent dat de ander zijn of haar grenzen aangeeft en duidelijkheid verschaft. Dit is waardevolle feedback die ons kan helpen om onze doelgroep beter te begrijpen en ons aanbod te verbeteren.

In mijn salesgesprekken streef ik naar authenticiteit. Ik ben ervan overtuigd dat klanten het verschil kunnen voelen tussen een oprechte intentie om te helpen en een puur commercieel motief. Ongeacht of de klant uiteindelijk ‘ja’ of ‘nee’ zegt, is het mijn doel om hen te ondersteunen en waarde te bieden. Wanneer ik een afwijzing ontvang, ga ik verder dan het simpelweg accepteren ervan. Ik gebruik het als een kans om dieper te graven en te begrijpen wat de werkelijke bezwaren zijn. Dit stelt mij in staat om mijn aanpak te verfijnen en beter in te spelen op de behoeften van mijn potentiële klanten.

Het is begrijpelijk dat veel ondernemers worstelen met het omgaan met afwijzingen. De angst om te pushen na een ‘nee’ kan resulteren in zelftwijfel en onzekerheid. Echter, het besef dat sales niet gaat om het overtuigen van iedereen, maar om het vinden van de juiste match tussen product/dienst en klant, kan enorm bevrijdend zijn. Als ondernemers moeten we leren om ‘nee’ niet persoonlijk op te vatten, maar eerder als een mogelijkheid om verder te kijken en te begrijpen wat de bron van de afwijzing is. Dit stelt ons in staat om onze aanpak aan te passen en te groeien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Door ‘nee’ te omarmen als het beginpunt, kunnen we waardevolle inzichten verkrijgen die onze sales- en marketingstrategieën kunnen verbeteren. Ik heb zelf ervaren dat sommige afwijzingen uiteindelijk hebben geleid tot diepgaande gesprekken en nieuwe inzichten die de basis vormden voor succesvolle samenwerkingen.

Ik daag je uit om ‘nee’ te omarmen en het te zien als een kans voor groei en ontwikkeling. Het is niet het einde van een gesprek, maar juist het begin van nieuwe mogelijkheden. De kracht van ‘nee’ ligt in de lessen die we eruit kunnen halen, en hoe deze inzichten ons kunnen helpen om ons bedrijf te laten groeien en bloeien.

Door ‘nee’ te omarmen en te begrijpen dat sales niet draait om het overtuigen van iedereen, maar om het vinden van de juiste match, kunnen we onze benadering van sales transformeren. Het begrijpen van afwijzingen en het benutten van de lessen die hieruit voortvloeien, stelt ons in staat om te groeien en ons aanbod te verbeteren.

Wil jij meer uit je salesgesprekken halen? Kijk eens naar mijn traject.

nee, respecteren, pushen, ondernemers, sales training, sales, intentie, hart, aanbod, waardevol, investeren, prioriteiten, grenzen, duidelijkheid, excuses, ja zeggen, eerlijkheid, afwijzingen, doorzetten, autonomie.

Kom naar mijn gratis masterclass Strategisch Sales

Leer jouw salesproces strategisch in te richten en krijg meer klanten.

Stay tuned

Download mijn gratis E-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat de succesvolle salesgesprekken beginnen!