Wat de keuze van vrienden met een succesvol eigen bedrijf te maken heeft

Jill van den Bosch logo sales coach utrecht

‘Wie is jouw support team?’

Is een standaard vraag die ik aan je stel wanneer wij samen gaan werken. En niet voor niets. In de afgelopen jaren heb ik – helemaal als sales coach- gezien dat het van enorm belang is met wie jij je dagelijks omringt. 

Sales coach en salesgesprekken

Ik weet het nog zo goed.. ik speelde met het idee voor een eigen bedrijf 2 jaar geleden. (Toen nog gericht op verkooptraining / sales training, i.p.v. sales coach en salesgesprekken). Op zo’n moment voelt het als je diepste droom, die lange tijd alleen van jou was. Als een heel klein zaadje dat in je groeit. Je geeft hem af en toe een mini slokje water. Maar vanaf het moment dat je het uit gaat spreken wordt het ineens een DING. Dat plantje krijgt ineens een stam. Het kan voelen als no way back. Je kan je wel voorstellen dat wanneer je jouw bedrijfsidee vertelt aan mensen die reageren met ‘oh, maar dat lijkt me niks’ of ‘hoe wil je dat dan doen??’ dit veel invloed kan hebben op de keuzes die je vanaf daar maakt.

Je kent de opmerking You’re the average of the five people spend the most time with,”  misschien wel. Die is er niet voor niets. Ondernemen voelt eenzaam wanneer je je niet gesteund voelt. Wanneer je jouw wins niet kunt delen. Vaak daarom gaan ondernemers terug naar loondienst, of willen ze die laatste 2 comfortabele dagen loondienst niet opgeven. Voor de binding. Het praatje. Het contact.

Maar is die binding wel echt zo waardevol, als het niet optimaal bijdraagt aan je droom? Is die vriendschap wel slim om in stand te houden, wanneer ze jou niet volledig kunnen steunen? Of is het comfortabel?

Het is iets om over na te denken. En misschien ook helemaal niet. Misschien weet je het al. Heb je het al gemerkt maar nog niet durven besluiten. Alles is oke. Deze mail is er om jou te inspireren. 

Hoe je dit kunt checken is door het volgende na te gaan: Heb jij mensen om je heen die staan te juichen bij elk idee. Of zeggen ze; ‘ZO, dat zijn wel erg grote dromen die je daar hebt meissie’. Je herkent waarschijnlijk meteen die ene persoon die dat wel eens tegen je heeft gezegd. Het lijkt namelijk of juist dié opmerkingen op ons netvlies gebrand staan. Dat als we ‘s nachts wakker liggen, we die opmerkingen voorbij horen suizen. 

Ik zie dat het ook een belangrijke reden is om voor een coach te kiezen. Een coach is een enorme steunpilaar in jouw ondernemersreis. Een frisse wind die niet zegt:

‘Moet je dat nou wel doen?’ 

En wel: ‘Waarom doe je dat niet keer 2? Of keer 3?’. 

Dat zijn ook de mensen waar ik me graag mee omring. 

Wat mij op dit gebied heeft geholpen:

  • Werken op een sharing working space met andere ondernemers, waar 90% op dat moment verder was dan ik
  • Vriendschappen loslaten
  • Nieuwe vriendschappen sluiten en daar heel kritisch in zijn
  • Om hulp vragen wanneer ik dat nodig had
  • Me altijd laten coachen door iemand die een stuk verder was dan ik
  • Niet opgeven.

Masterclass salesgesprekken

En wil jij een persoonlijke peptalk in combinatie met wat inspiratie en inzichten hoe jij je omzet kunt verhogen middels sales? Dan is de masterclass Strategische Sales volgende week iets voor jou.

 

 

Kom naar mijn gratis masterclass Strategisch Sales

Leer jouw salesproces strategisch in te richten en krijg meer klanten.

Stay tuned

Ontdek de Geheimen van Moeiteloze Verkoopgesprekken:

Gratis video serie wordt beter in je salesgesprekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat de succesvolle salesgesprekken beginnen!